събота, 16 септември 2017 г.

"Крадецът на книги" - Маркъс Зюсак

Една история за живота във военновременна и Нацистка Германия разказана от Смъртта.

Сюжетът на тази красива и болезнена история ни запраща в Германия - далечните тъмни години на Третия райх. Нашата главна героиня - Лизел - е момичето с историята, на която дори Смъртта се възхищава!

Романът започва с появяването на Лизел в семейство Хуберман. Проследява случки, свързани с биологичното й семейство, срещата с Ханс и Роза Хуберман - нейните приемни родители, детските закачки с Руди - нейният най-добър приятел, появата на още един член в семейството и няколко кражби на книги. Не много. Наистина. 

...те просто са наложителни 

 
„В тишината на нощта отварянето на книгата предизвика порив на вятъра.”


Онези от вас, които тепърва ще се престрашат да отворят книгата, ще видят, че в началото Крадецът на книги дори не може да чете. Чакай, чакай, какво?!

Смъртта оправдава кражбите на Лизел като деяние, защото те са сторени от нужда - да си върне на света, че и отнема братчето и че изпраща незнайно къде нейните майка и баща. Тя краде и от изпепеляващата любов към книгите. Първата книга, която си присвоява, Лизел я намира на близо до гроба на братчето си, следващата буквално вади от огъня, последващите отмъква от библиотеката на кмета, но най-важната и е подарък... 

Животът, който Зюсак ни е описал, а изд. Пергамент прес са ни илюстрирали, превели и направили достъпен е вплел в себе си животът на Лизел, разказа на Смъртта, неочакваната поява на един акордеонист и няколко падания на бомби в бедния квартал на Мюнхен, където нашите герои живеят. Едни от предизвиканите чувства в читателя са на тъга, примесени с уплах, но и надежда. Гняв, но и щастие. 



Може да ме последвате в социалните мрежи от тук:

Благодаря Ви за активността, признателна съм Ви!
-Яна

Няма коментари:

Публикуване на коментар